In de kijker

Op de hoogte blijven van al het nieuws over turbo’s? Lees het hieronder. Van nieuwe technieken, turbo problemen tot oplossingen: wij delen het graag.

Hoe werkt een turbo?

Een turbo, ook wel turbocompressor genoemd, is een apparaat dat de prestaties van een verbrandingsmotor verbetert door de inlaatlucht onder druk toe te voeren. Het werkt volgens het principe van een gasdynamische compressor. Wat dit juist is, lees je hieronder.

Het basisprincipe van een turbo is als volgt:

 • Uitlaatgassen: De turbo maakt gebruik van de energie van de uitlaatgassen die vrijkomen bij de verbranding in de motor. Deze hete, uitlaatgassen worden via de uitlaatpoort naar de turbine van de turbo geleid.
 • Turbine: De turbine bestaat uit een turbinewiel en een behuizing. Wanneer de hete uitlaatgassen over het turbinewiel stromen, veroorzaken ze een hoge snelheid van het gas en zetten ze het turbinewiel in beweging. Het turbinewiel is verbonden met een as die aan de andere kant van de turbo is bevestigd.
 • Compressor: Aan de andere kant van de turbo bevindt zich de compressor, die bestaat uit een compressorwiel en een behuizing. Wanneer het turbinewiel draait, drijft het de compressor aan via de as. De compressor trekt lucht aan via een luchtfilter en comprimeert deze, waardoor de luchtdruk en -dichtheid toenemen.
 • Inlaatlucht: De gecomprimeerde lucht wordt vervolgens via een intercooler naar het inlaatspruitstuk van de motor geleid. Doordat de lucht onder druk is, kan er meer lucht in de cilinders worden geperst dan bij een atmosferische motor. Dit resulteert in een grotere hoeveelheid brandstof die kan worden verbrand, wat leidt tot een verhoogde vermogensoutput van de motor.
 • Smeermiddel- en koelsysteem: Een turbo heeft ook een smeermiddel- en koelsysteem. Het smeermiddel zorgt voor de smering van de draaiende onderdelen en helpt de temperatuur te regelen. Koeling is essentieel om oververhitting van de turbo te voorkomen en de duurzaamheid ervan te waarborgen.
 1. Het turbinewiel
 2. Het turbinehuis
 3. Uitlaatgas in
 4. Uitlaatgas uit
 5. Het compressorwiel
 6. Het compressorhuis
 7. Stalen schacht
 8. Perslucht

Door de inlaatlucht onder druk toe te voeren, maakt een turbo het mogelijk om een hogere vermogensoutput uit een verbrandingsmotor te halen zonder de cilinderinhoud te vergroten. Hierdoor kunnen auto's sneller accelereren, meer vermogen leveren en betere prestaties leveren, vooral op hogere snelheden.

In deze video van Cummins ontdek je meer info:

Een turbo verslijt en heeft specifieke onderhoudsvereisten heeft. Ook correct gebruik is essentieel om de levensduur en betrouwbaarheid van de turbo te waarborgen. Neem contact met Turbo Service Belgium voor al je vragen.

Een turbo reviseren in 7 stappen

Het reviseren van een turbo is een complex proces dat specifieke kennis en ervaring vereist. Turbo’s zijn gevoelige componenten en foute revisie kan leiden tot verdere schade of een verminderde prestatie. Met ons innovatieve machinepark zorgen onze turbospecialisten voor het beste resultaat. Het proces van een turbo reviseren lees je hier.

Een turbo reviseren start steeds met demonteren en analyseren. Vervolgens reinigen we alle onderdelen grondig en controleren ze op eventuele defecten. Nadat we elke component apart testen, balanceren we de hele turbo perfect met onze VSR-machine. Daarna stellen we de actuator af volgens de fabriekswaarden. Een variabele VNT turbo finetunen we tenslotte op onze VTR-flowbank zodat ze het optimale rendement halen.

 1. Demontage: eerste wordt de turbo van het voertuig of de machine verwijdert. Vervolgens nemen we de behuizing van de turbo af en demonteren we de compressor- en turbineonderdelen.
 2. Reiniging: een grondige reiniging van alle onderdelen is essentieel. Olie, koolstofafzettingen en andere verontreinigingen van de behuizing, compressorwiel, turbineas, lagers en andere componenten worden proper gemaakt. We reinigen sommige onderdelen liefst twee keer reinigen met onze straalmachines. Hierna volgt bovendien een behandeling tegen roestvorming.
 3. Inspectie: alle onderdelen worden onderzocht op tekenen van slijtage, beschadiging of andere afwijkingen. De compressor- en turbinebladen, de lagers, afdichtingen en andere cruciale componenten: alles wordt gecontroleerd. De beschadigde of versleten onderdelen herstellen we.
 4. Balanceren: Het balanceren van de turbo is een kritieke stap om de soepele werking en duurzaamheid te waarborgen. We balanceren de compressor- en turbineonderdelen met behulp van speciale apparatuur om ongewenste trillingen en schade te voorkomen.
 5. Vervanging van afdichtingen en lagers: alle afdichtingen, pakkingen en lagers vervangen we om optimale prestaties en betrouwbaarheid te garanderen. We gebruiken enkel originele of hoogwaardige onderdelen.
 6. Assemblage: alle gereinigde en gecontroleerde componenten zetten we weer in elkaar. We volgen strikt de fabrieksspecificaties en aanbevelingen voor het aandraaien van de bouten en het gebruik van smeermiddelen.
 7. Testen: Na de revisie moet de turbo grondig worden getest om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert. Dit doen we met een turbobank of door de turbo in het voertuig te installeren en te controleren op prestaties, drukniveaus en eventuele lekkages. Een variabele VNT turbo finetunen we tenslotte op onze VTR-flowbank zodat ze het optimale rendement halen.

Het reviseren vaneen turbo is geen eenvoudige taak en vereist expertise en precisie. Heb je dit niet zelf huis? Kom dan zeker langs. Contacteer ons voor een afspraak.

Ontdek onze aanpak in dit filmpje:

Van auto tot schip: turbo’s vind je overal

De geschiedenis van de turbo begint in de vroege 20e eeuw. Je vindt ze niet alleen in auto, maar in tal van toepassingen en sectoren. Al méér dan 30 jaar specialiseert Turbo Service Belgium zich in turbo’s. Met een ruime stock én innovatief machinepark bieden we oplossingen in alle merken voor personenwagens, bestelwagens, 4x4's, trucks, landbouw, industrie en scheepvaart.

De turbo heeft een lange geschiedenis van evolutie en is vandaag de dag een belangrijk onderdeel geworden van de meeste verbrandingsmotoren, zowel in de auto-industrie als in andere toepassingen, en speelt een cruciale rol in het vergroten van de vermogensoutput en het verbeteren van de brandstofefficiëntie.

De geschiedenis van de turbo

Dr. Alfred Büchi, een Zwitserse ingenieur, ontwerpt de eerste turbocompressor in 1905. Hij patenteert het concept van een turbocharger voor het gebruik in verbrandingsmotoren. Enkele jaren later ontwikkelt een Duitse bedrijf de eerste straalmotor aangedreven door een turbocharger. Deze turboprop-motor, bekend als de Jumo 004, wordt gebruikt in vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog introduceert General Motors (GM) de eerste personenauto met een turbocharged verbrandingsmotor, de Oldsmobile Rocket V8. De turbocharger verbetert de vermogensoutput van de motor. Ook Rolls-Royce en Porsche springen op de kar van de turbo. In de jaren ’80 en ’90 breekt de turbo helemaal door. Iconische auto's met turbomotoren uit deze tijd zijn onder andere de Porsche 911 Turbo, de Mitsubishi Lancer Evolution en de Saab 900 Turbo.

Verschillende sectoren

Een turbo wordt gebruikt in verschillende voertuigen, machines en sectoren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Personenauto's: turbo’s worden natuurlijk veel gebruikt in personenauto's, zowel in benzine- als dieselmotoren. Ze worden toegepast om de vermogensoutput te verhogen, de brandstofefficiëntie te verbeteren en de respons van de motor te vergroten. Turbomotoren zijn te vinden in een breed scala aan auto's, van compacte stadsauto's tot high-performance sportwagens.
 2. Vrachtwagens en commerciële voertuigen: ook in vrachtwagens, bussen en andere commerciële voertuigen vind je steeds een turbo. Ze vergroten het vermogen en het koppel van de motor, wat voordelen biedt bij het trekken van zware lasten en bij het verbeteren van de brandstofefficiëntie in deze toepassingen.
 3. Schepen: Turbocompressoren worden gebruikt in scheepsmotoren, zowel in de scheepvaart als in de maritieme sector. Ze helpen bij het verhogen van de motorprestaties en het optimaliseren van het brandstofverbruik, wat vooral belangrijk is bij langeafstandsvaart en het vervoer van grote vrachten over zee.
 4. Vliegtuigen: in de luchtvaartindustrie zijn turbo’s niet weg te denken. Ze worden gebruikt in vliegtuigmotoren, zowel in commerciële passagiersvliegtuigen als in militaire vliegtuigen. Turbo’s vergroten de motorprestaties op grote hoogte en zorgen voor een efficiëntere verbranding in de motoren, wat resulteert in betere brandstofefficiëntie en hogere snelheden.
 5. Industriële machines: tot slot zijn er verschillende industriële toepassingen, zoals energiecentrales, olieraffinaderijen, chemische fabrieken en andere productiefaciliteiten, waar turbo’s niet kunnen ontbreken. Ze worden gebruikt om perslucht te produceren voor industriële processen, zoals pneumatische gereedschappen, pneumatische transportsystemen en andere toepassingen waar perslucht vereist is.

Blijven innoveren

De turbocompressortechnologie blijft zich ontwikkelen en wordt in verschillende toepassingen gebruikt, zoals personenauto's, vrachtwagens, scheepsmotoren en industriële machines. Moderne turbosystemen maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals variabele geometrie turbo's (VGT) en elektrische turboladers, om de prestaties en efficiëntie verder te verbeteren.

Turbo Service Belgium biedt oplossingen in alle merken voor personenwagens, bestelwagens, heavy duty, 4x4's, trucks, landbouw, industrie en nog veel meer. Contacteer ons.

De meest gestelde vragen bij een kapotte turbo

Een turbo ziet er misschien een simpel toestel uit, maar het werkt best complex. Heb je een turboprobleem? Dan vraagt het vaak de nodige expertise om te identificeren wat nu juist het defect is. Hieronder lijsten we alvast enkele vragen op die we bijTurbo Service Belgium vaak krijgen.

 1. Hoe weet ik of mijn turbo kapot is?
  Mensenwillen vaak weten hoe ze de symptomen van een kapotte turbo kunnen herkennen.De meestvoorkomende manieren om dit te herkennen zijn vermogensverlies, blauwe rook uit de uitlaat, abnormale geluiden (fluiten, sissen, malen) of olielekkage.
 2. Wat zijn de oorzaken van een kapotte turbo?
  Turbo's van hoge kwaliteit raken over het algemeen niet vanzelf defect. Het is steeds een gevolg van een ander probleem én dus geen oorzaak. Veelvoorkomende redenen voor turbostoringen zijn verstoppingen, vervuilingen, te veel of weinig druk of een vreemd object. Je leest er hier alles over.
 3. Kan een kapotte turbo gerepareerd worden of moet deze worden vervangen?
  Het antwoord kan variëren afhankelijk van de aard en de omvang van het probleem. Daarom voeren we bij Turbo Service Belgium eerst een professionele en accurate diagnose uit. Vervolgens kan je kiezen uit herstel, een nieuwe turbo of ruilturbo.
 4. Wat zijn de kosten van het vervangen of repareren van een kapotte turbo?
  Dit kan variëren afhankelijk van het voertuig, het specifieke turbomodel en de complexiteit van de reparatie. Na de diagnose bezorgen we je graag een transparant prijsvoorstel.
 5. Hoe kan ik toekomstige turbo-problemen voorkomen?
  Dit begint met het volgen van het juiste onderhoudsschema, het gebruik van kwaliteitssmeerolie, het vermijden van overmatige belasting van de motor en het letten op tekenen van mogelijke problemen.

Wil je graag advies over de beste reparatie- of vervangingsmogelijkheden. Met meer dan 35 jaar expertise staat ons deur steeds open. Contacteer ons.

Waar vind je het turbonummer?

Wil je graag de prijs of stockvoorraad weten voor een bepaald type turbo? Dan is het erg handig als je ons het juiste turbonummer bezorgt. Hierdoor voorkomen we dat je verkeerd advies krijgt én kunnen we jouw vraag sneller behandelen.

Meestal ontdek je het turbonummer op een aluminium plaatje bevestigd op het compressorhuis van de turbo. Niet alleen zijn er enorm veel soorten turbo’s en toepassingen, ook bij het typeplaatje is veel variatie mogelijk. Daarom kan het opzoeken van het artikelnummer soms wat lastig zijn. Kun je het turbonummer niet vinden op het compressorhuis? Kijk dan op de achterkant van de inlaat, de zogenoemde back plate. Of op het lagerhuis.

Welk nummer?

Er staan altijd meerdere nummers op het typeplaatje. Naast het artikelnummer vermeldt de fabrikant van de turbo ook vaak het OE-nummer en een productiecode. Het is niet altijd duidelijk welk nummer het artikelnummer is. Soms staat dat namelijk bovenaan, soms juist onderaan. Bezorg ons dus alle nummers: wij weten er wel raad mee.

Is het turbonummer niet meer leesbaar?

Het komt wel eens voor dat het plaatje ontbreekt of dat het door slijtage of oxidatie niet meer leesbaar is. U kunt in dat geval via de fabrikant van het voertuig of de machine een OE-nummer opvragen.

Als ook dat niet lukt proberen we met behulp van foto’s van de turbo en met onze 35 jaar lange ervaring de turbo te identificeren. Contacteer ons hier.

Wat is een elektrische turbo?

De eerste turbo werd in 1925 gelanceerd. Ondertussen volgde innovatie na innovatie. Vandaag is er zelfs sprake van elektrische turbo’s. Waarom is dit goed nieuws? De elektrische turbo is dé oplossing voor een bekend turbo probleem: het zogenaamde turbogat. Wij leggen uit hoe zo’n elektrische turbo werkt.

Een turbogat is een gebied in het toerenbereik van de auto waarin de turbo niet voldoende drukheeft. De auto levert dan geen optimale prestatie. Door de jaren heen zijn er al diverse pogingen gedaan om het turbogat aan te pakken. Onder andere met de variabele turbo, dumpvales en dubbele turbosystemen. Zonder succes echter.  

De elektrische turbo verschilt van een conventionele turbo door de aandrijving, namelijk met eenelektromotor. In een traditionele turbo wordt de werking ervan aangedreven door de uitlaatgassen van de motor. Het kan echter enige tijd duren voordat een turbocharger volledig op gang komt, wat resulteert in een vertraging in het leveren van extra vermogen (ook bekend als "turbo-lag"). Dat zijn momenten waarop de motor niet optimaal presteert.

De werking vaneen elektrische turbo

Om deze problemen te voorkomen is de elektrische turbo ontwikkeld. Deze is in het inlaattraject van de motor gemonteerd. De elektrische turbo is in staat om binnen 250 ms de gewenste druk te leveren. Nadat de elektrische turbo zijn werk heeft gedaan, neemt de conventionele turbo het werk over.

Een elektrische turbolader voegt een elektrisch aangedreven compressor toe aan het turbosysteem. Deze elektrische compressor kan snel en direct extralucht in het inlaatsysteem duwen zonder te hoeven wachten op de uitlaatgassen om druk op te bouwen.

De elektrische turbolader wordt aangedreven door een elektrisch systeem, zoals een batterij of een 48V-boordsysteem, en kan worden geïntegreerd met andere technologieën, zoals regeneratief remmen of energieopslagsystemen. Het doel van een elektrische turbolader is om de responsiviteit van de motor te verbeteren en het vermogensbereik uit te breiden, vooral bij lagere toerentallen. 

Wat doet de EGR-klep met een turbo

Hoe een turbo werkt, leggen we uit in deze blog. Hieronder vertellen we graag wat meer over de EGR-klep. Wat is het, hoe werkt het en wat is de invloed op de turbo. Lees dus snel verder.

Wat is de EGR-klep?

De EGR-klep (Exhaust Gas Recirculation) is een onderdeel van het uitlaatsysteem bij benzinemotoren en dieselmotoren. Het hoofddoel van een EGR-klep is het verminderen van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door een deel van de uitlaatgassen terug te voeren naar de inlaatlucht van de motor. Daardoor is uitlaatgas minder belastend voor het milieu.

De werking van de EGR-klep

Bij een turbomotor wordt de lucht die de motor binnenkomt gecomprimeerd door de turbocharger, waardoor de vermogensoutput toeneemt. Dit zorgt echter ook voor hogere temperaturen en drukken in de verbrandingskamer, wat kan leiden tot de vorming van stikstofoxiden, een potentieel schadelijke uitlaatgascomponent.

De EGR-klep wordt gebruikt om een deel van de uitlaatgassen terug te voeren naar de inlaatzijde van de motor, voornamelijk naar de verbrandingskamer. Door de hoeveelheid uitlaatgassen in de verbrandingslucht te verhogen, daalt de verbrandingstemperatuur, waardoor de vorming van stikstofoxiden wordt verminderd.

EGR-klep en motormanagement

Dit is gunstig vanuit het oogpunt van emissiebeheersing, omdat het helpt om aan de wettelijke normen voor uitstoot te voldoen. Het kan echter ook invloed hebben op de efficiëntie en prestaties van de motor, omdat de aanwezigheid van uitlaatgassen de verbranding enigszins kan beïnvloeden. Daarom wordt de EGR-klep meestal geregeld door het motormanagementsysteem van het voertuig, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden, om een optimale balans te bereiken tussen emissies en prestaties.

EGR-klep en de turbo

De EGR-klep heeft indirect invloed op de werking van de turbo. Meer bepaald als de EGR-klep door vervuiling niet goed sluit. Een niet goed sluitende EGR-klep veroorzaakt luchtstromen die op hun beurt turbodrukproblemen creëren. Het komt voor dat een EGR-klep afbreekt en in de turbo komt.  

Ervaar jij turboproblemen? Van analyse, revisie tot ruilturbo: bij Turbo Service Belgium kan je terecht voor alle turbomerken en alle toepassingen. Neem vandaag nog contact.

Innovatieve machines voor perfect uitgebalanceerde turbo’s

Al meer dan 30 jaar specialiseren wij ons in turbo’s. Een kapotte of haperende turbo demonteren, analyseren en het probleem vaststellen is dan ook een dagdagelijkse bezigheid. Na een grondige reiniging in één van onze straalmachines én een behandeling om roestvorming te voorkomen, starten we met reviseren of herstellen.

Van de turbine-as, lagerhuis tot compressorwiel, we controleren heel nauwkeurig of alle onderdelen technisch in orde zijn. Elk component testen we apart om nadien de turbo, in zijn geheel, met onze VSR-balanceermachine volledig op punt te stellen. Daarna stellen we de actuator af volgens de fabriekswaarden. Variabele VNT turbo’s finetunen we tenslotte op onze VTR-flowbank zodat ze het optimale rendement halen.

Dit testen en balanceren is één van de belangrijkste procestappen bij het reviseren of herstellen van een turbo. De toerentallen van moderne turbo’s zijn zo hoog dat elke onbalans leidt tot grote schade. Met ons innovatief machinepark kunnen we snel en accuraat werken.

Veelvoorkomende redenen voor turbostoringen

Turbo's van hoge kwaliteit raken over het algemeen niet vanzelf defect. Het is steeds een gevolg van een ander probleem én dus geen oorzaak. Lees hier veelvoorkomende redenen voor turbostoringen en hoe je ze zelf detecteert.

 • Een vervuilde roetfilter
 • Een verstopt EGR-systeem
 • Een te lage oliedruk
 • Een te hoge carterdruk of een verstopt carterventilatiesysteem
 • De aanzuiging van vuil, steentjes, brokstukken of andere voorwerpen
 • Gebrekkige smering
 • Fijn vuil of scherpe deeltjes in de motorolie

Ervaar je een turbostoring? Dan kan je alvast zelf enkele zaken controleren

 1. Heeft je voertuig of machine te weinig kracht
 • Controleer of de filter, slangen en leidingen schoon en in goede staat zijn
 • Controleer of het brandstofinjectiesysteem in goede staat verkeert en correct is afgesteld
 • Controleer of het uitlaatsysteem, inclusief katalysator en DPF, niet verstopt of beschadigd is

 1. Maak je voertuig of machine te veel lawaai
 • Controleer of het leidingwerk en de steunbeugels niet los of beschadigd zijn en of de aansluitingen in goede staat zijn
 • Controleer op lekkages of scheuren in de intercooler

 1. Is er sprake van rookoverlast of olielekkages
 • Controleer of de luchtfilters niet verstopt of geblokkeerd zijn
 • Controleer of de motoroliespecificaties strikt overeenkomen met de aanbevelingen van de autofabrikant
 • Controleer of de olieafvoerleiding schoon is en niet verstopt
 • Controleer op overmatige druk in het motorcarter en correcte werking van het ontluchtingssysteem van de motor
 • Controleer of slangen en verbindingen in goede staat verkeren
 • Controleer op smeringsproblemen in het motorblok als er olie- of koolstofafzettingen worden gevonden op uitlaatspruitstukken of in de turbine

Wist je dat je via de kleur van de rook zelfs kan zien wat het turboprobleem is? In onderstaande video ontdek je er meer over:

Nog vragen? Met meer dan 35 jaar ervaring demonteren en analyseren wij graag je turbo. Neem dus snel contact.